All Aboard – Hans van Bentem op Sloterdijk

Hans van Bentem won met zijn schetsontwerp een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente en het Havenbedrijf om van een oude vissersboot een groots kunstwerk te maken dat een herkenningspunt moet zijn en een verhaal moet vertellen over de ontmoeting tussen haven en stad en dus tussen water en land.
Van Bentems ontwerp: “All Aboard” is door een selectiecommissie uit meer dan 15 genomineerden gekozen als winnend ontwerp. De selectiecommissie zei over zijn ontwerp met een 13,5 meter lange kotter als canvas: “Het schip van Van Bentem wordt door de commissie bezien als een vuurtoren in het landschap die je van ver ziet oplichten. Sloterdijk krijgt met Van Bentems landmark een opvallend nieuwe entree.”
Het ontwerp “All Aboard” is een barokke creatieve mix geworden van hedendaagse vormen uit de massacultuur met beeltenissen uit het verleden. De basis van het bootje is een prachtige verzamelplaats voor een grote collectie ogenschijnlijk onverenigbare sculpturen die als een berg ‘cargo’ op het schip ligt. Het schip is opgetuigd met verhalende, figuratieve en sculpturale installaties van porselein & kristal middels staalconstructies waar de beelden van porselein en glas in en op komen te hangen. Het schip wordt opgetild op een fundering van (betonnen) rotsen. Alsof het op de klippen is gelopen.
.
Eind juni 2020 krijgt All Aboard een prominente plek op de rotonde aan de Basisweg / Seineweg op de grens tussen stad en haven, vlakbij de vestigingslocatie van Royal van Lent-Feadship (Basisweg 60) en het Amsterdôme in Amsterdam Sloterdijken. Dit is vanuit Westpoort gezien, de entree van de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *